גיא קארו סיגל מטפל בדיקור סיני

מאמרים

"הצמחים מזהים את האביב לפני האדם" (אמרה סינית, מקור לא ידוע)

כשהאביב עומד בפתח, עדיין גשום מידי פעם אך הטבע כבר מתחיל להתעורר מהחורף, הפרחים מתחילים לפרוח בהמוניהם, והעצים מניצים עלים צעירים. נראה שהצמחים מזהים את השתנות האקלים לפנינו, וכמו מסמן לנו "חברים, החורף נגמר, האביב מגיע".

האביב הוא העונה לשינויים, להתחלות חדשות. זו התקופה בה אנרגיות היאנג, האנרגיות החמות, המהירות, הפעילות, אשר היו רדומות במהלך החורף מתחזקות, יוצאות אל פני השטח ומתבטאות. על פי הרפואה הסינית, אביב היא העונה המשויכת לאלמנט העץ, אלמנט המתאר גדילה, פריצה מהירה, שינויים חדים בכל הכיוונים. על פי תיאוריה זו, היאנגנ – צ'י (כלומר הצ'י בעל האנרגיה היאנגית) של איבר הכבד, המהווה חלק מאלמנט העץ, מתחזקת יותר מאשר היאנג של האיברים האחרים. אם אנרגיה זו מתחזקת מהר מידי, הדבר עלול להפריע לסירקולציה התקינה של הצ'י בגוף, ובמיוחד לסירקולציה של הצ'י בראות ובטחול, דבר שיכול לבוא לידי ביטוי בתור האלרגיות העונתיות המוכרות שמתפרצות מידי אביב אצל חלק מהאנשים, או רק בתור יובש בגרון, שפתיים יבשות, ויובש בעור אצל אנשים אחרים.|

על פי הרפואה הסינית, על מנת לשמור על בריאות טובה יש להתאים את התזונה שלנו לאקלים בו אנו חיים גם ללא טיפול סיני. באביב מומלץ לאכול מזון פחות מחמם מאשר בחורף, אך עדיין חשוב שעיקר התזונה שלנו תורכב ממזון מחומם או מבושל, בהתאם לתיאוריית התזונה הסינית. על מנת להגביל את התפרצות היאנג של הכבד, מומלץ לצרוך מזונות יותר קרירים דוגמת סלרי, תרד, חצילים, אגסים ושסק.

הרופא הסיני הנודע בן המאה השביעית לספירה, סאן סימיאו (Sun Simiao), המליץ בספרו החשוב "מרשמים השווים זהב" (בסינית: Qian Jin Yao Fang): "אכילת פחות מזון חמוץ ויותר מזון מתוק היא התנהגות הולמת באביב, כיוון שכך ניתן לחזק את צ'י הטחול". כאשר סימיאו דיבר על אכילת מתוק, הוא לא התכוון לאכול מזון ממותק בסוכר, אלא למתוק הטבעי שניתן למצוא בטבע בבטטות שונות (בסין ישנם סוגים רבים של בטטות), דלעת, אורז, או תמרים סינים (Jujube) בעלי מתיקות עדינה למשל.

האביב הוא גם זמן מתאים להגביר את העיסוק בפעילות גופנית, למרות שעדיין מומלץ לעסוק בפעילות גופנית עדינה יחסית, על מנת לתת זמן לגוף להתעורר מהחורף הסטטי, ולהכין את הגוף לקראת הקיץ הפעיל.

עוד מאמרים בנושא