גיא קארו סיגל דיקור סיני

שאלות נפוצות

כל מה שרציתם לשאול

מה זה אומר רפואה הוליסטית?

נאמר על הרפואה הסינית כי היא הוליסיטית. למה הכוונה? ברפואה הסינית רואים את האדם כשלם ונותנים התייחסות ותשומת לב לכלל התלונות של המטופל - גם לאלו שכביכול אינן קשורות לתלונה העיקרית. הרפואה הסינית מתייחסת למרכיבים נפשיים ופיזיים באותה רצינות. לעולם לא יקבל מטופל אבחנה מזלזלת כדוגמת "זה רק פסיכוסומאטי". גם תלונות גופניות בעלות רקע רגשי יקבלו מענה הולם לטיפול בבעיה.

בעוד שברפואה המערבית לרוב מתמקדים בטיפול בסימפטומים. מטפלים ברפואה סינית הן בסימפטומים והן בגורמים להופעתם, בשורש הבעיה. זוהי דוגמה נוספת למשמעות "הוליסטי" בהקשר זה.

בזכות התפיסה ההוליסטית, ברפואה הסינית ניתנת תשומת לב מעמיקה למטופלים ומוקדש זמן רב יותר לתשאול, לאבחון ולטיפול.

האם הרפואה הסינית בטוחה?

כשהטיפול בדיקור וצמחי מרפא ניתן על ידי מטפל ברפואה סינית אשר סיים מסלול של 4 שנות לימוד בדיקור ובצמחי מרפא, הרפואה הסינית בטוחה מאוד, ובמיוחד כשמדובר במטפל שצבר שנים של ניסיון. כמעט ואין תופעות לוואי לטיפול בדיקור או בצמחים, ובמידה ויש, המטפל ידאג שהן יפתרו. הטיפול ברפואה הסינית מכוון לטפל בשורש הבעיה, ולא רק לטפל בסימפטומים.

ברפואה הסינית נדיר שמשתמשים בצמח בודד. פורמולות הצמחים כוללות לרוב בין 6 ל- 12 צמחים, ומותאמות באופן אישי למטופל, תוך הסתמכות על פורמולות הנמצאות בשימוש מזה מאות ואלפי שנים. בדרך כלל צמחי המרפא הסיניים בטוחים יותר לשימוש מתרופות מערביות, אפילו מאלו הנמכרות ללא מרשם רופא (כמו אקמול למשל). כאשר רוצים להשתמש בצמחים שעשויים לגרום לתופעות לוואי מאזנים אותם באמצעות צמחים שמנטרלים את המרכיבים הבעייתיים בהם.

מחטי הדיקור הינן סטריליות, חד פעמיות, דקות מאוד, ואינן גורמות לדימום. במקרים בודדים נראה טיפות דם יחידות.

למה ניתן לצפות אחרי טיפול ברפואה סינית?

רוב המטופלים מרגישים שיפור במצבם תוך כדי הטיפול או מיד לאחריו. מטופלים רבים מדווחים על הרגשה כללית טובה, שינה טובה בלילה ותחושת הירגעות. באופן כללי, אמורים להרגיש יותר טוב.

עם זאת במקרים מורכבים יותר ההטבה תגיע רק לאחר מספר טיפולים. במקרים מסוימים מטופלים מדווחים דווקא על החמרה זמנית, לאחר טיפול ברפואה סינית בכל הסוגים, במצב שחולפת תוך זמן קצר ולאחריה מגיעה הקלה משמעותית.

בכל מקרה של הרעה במצב יש ליצור קשר עם המטפל לשם ייעוץ.

מהי רפואה סינית?

רפואה סינית הינה שיטת טיפול סינית הוליסטית עתיקה, הנמצאת בשימוש מזה כ-4,000 שנה. הרפואה הסינית כוללת את הדיקור הסיני (אקופונקטורה), את השימוש בצמחי מרפא, טווינה, ועוד.

רפואה סינית מתרכזת בהשבת האיזון בין כל המערכות בגוף, בכל הרמות - גוף, נפש, ורוח, אשר אינן ניתנות להפרדה על פי תפיסתה של הרפואה הסינית. עוד על התיאוריה של הרפואה הסינית בחלק "מאמרים" של האתר.

כמה זמן לוקח לצמחי מרפא סיניים להשפיע?

גם במקרה הזה התשובה תלויה במצב. במקרים אקוטיים, ניתן לראות תוצאות בתוך זמן קצר (ממספר דקות למספר ימים). במקרים כרוניים הטיפול עשוי לארוך זמן, אך תוך כשבועיים אמורים לראות הטבה מסוימת. ריפוי על ידי צמחי מרפא סיניים משמעותי ידרוש סבלנות אך המטופל יכול לצפות להטבה הדרגתית ומתמשכת לאורך כל משך סדרת הטיפולים.

השיטות השונות לשימוש בצמחי מרפא סיניים

מרקחת (decoction) היא השיטה הנפוצה ביותר בסין, והיא בדרך כלל גם היעילה ביותר. בשיטה זו המטופל מבשל בעצמו את הצמחים, מסנן את הנוזל שמתקבל ושותה אותו. חלק מבתי המרקחת המשווקים צמחים סיניים עושים בעצמם את השירות של בישול הצמחים, והמטופל מקבל את הפורמולה מבושלת באריזות אטומות. למרות שזו שיטה מאוד יעילה, יש לה גם מגרעות, בעיקר הטעם של הנוזל והזמן הדרוש להכנה.

צמחי מרפא מרוכזים באבקות. זוהי השיטה הנפוצה ביותר במערב בשל פשטותה הרבה. בשיטה זו המטופל צריך רק להוסיף מים חמים למספר כפיות של אבקה, ולשתות.

צמחים שעברו מיצוי באלכוהול ובמים. בשיטה זו יש להוסיף מספר טיפות של הנוזל למים חמים, ולשתות.

בשלוש השיטות האלו הצמחים מגיעים לבית המרקחת כצמחים בודדים, ובית המרקחת מערבב את הצמחים לפי מרשם של המטפל.

בנוסף, קיימות פורמולות המכונות "פורמולות פטנט". אלו הן פורמולות המגיעות לבית המרקחת כשהן כבר מוכנות. הן מבוססות על קומבינציות קלאסיות המיועדות לטיפול במגוון סינדרומים.

מה ההבדל בין רפואת הצמחים הסינית לרפואת הצמחים המערבית?

בדרך כלל רפואת צמחים המערבית משתמשת בצמחים בודדים, ולא בפורמולות מותאמות אישית. בשיטה המערבית הצמחים הבודדים נבחרים לפי סימפטומים - למשל "חרצית לכאב ראש".

ברפואת הצמחים הסינית נעשה שימוש בקומבינציה של צמחים שנתפרת במיוחד למטופל. לפי הרפואה הסינית ישנם גורמים שונים למחלות שנראות על פניו דומות. למשל התלונה על כאב ראש תקבל ביטוי שונה אצל כל מטופל (כאב ראש קידמי, אחורי, צדי וכו') ויתלוו אליה תלונות נוספות אחרות (עייפות, עצבנות, כאב צוואר, וכו') ולכן הטיפול בכאב הראש ישתנה ממטופל למטופל. הצמחים שיבחרו לטיפול בבעיה יהיו על פי אבחנה מבדלת שתזהה איזה סוג של כאב ראש (למשל) מדובר.

המשמעות של צורת טיפול זו היא שכל מטופל מקבל פורמולה של צמחי מרפא סיניים המותאמת לו באופן אישי.

מהי רפואת הצמחים הסינית?

טיפול בצמחי מרפא הינו החלק העיקרי של הרפואה הסינית המסורתית. מדובר בצמחי מרפא ייחודיים הגדלים בסין ובאזור מזרח אסיה.

השימוש בצמחי מרפא אלו מתועד באופן מדעי ומסודר כבר 2,500 שנה. הצמחים הסיניים ושיטות הטיפול הסיניות המסורתיות עומדות גם במבחן המדע המודרני. מחקרים רבים מתפרסמים כל הזמן בכתבי עת רפואיים נחשבים, ונותנים משנה תוקף ליעילותם.

המחקרים נחלקים לשני סוגים: מחקרים קליניים שבודקים יעילות טיפול של פורמולות צמחי מרפא סיניים על חולים. ומחקרים המנתחים את החומרים הפעילים אשר יוצרים את האפקט הטיפולי בצמחים הסיניים.

ניתן לקרוא עוד טיפול בצמחי מרפא סיניים במאמרים השונים באתר.

לכמה טיפולים אזדקק?

משך הטיפול תלוי בסוג וחומרת הבעיה. במצבים אקוטיים יתכן ויספיק טיפול אחד או מספר בודד של טיפולים. במצבים כרוניים הטיפול עשוי לארוך זמן.
ברפואה הסינית נהוג לחלק את המחלות לשלוש קטגוריות, על פי הזמן הנידרש להחלמה:

מחלות קלות: דרוש החל מטיפול אחד ועד עשרה שבועות של טיפול להחלמה מלאה.

מחלות קשות: דרושים עשרה עד שמונה עשרה שבועות של טיפול להחלמה מלאה.

מחלות קשות מאוד: דרושים יותר משמונה עשרה שבועות של טיפול להחלמה מלאה. לעיתים יש צורך ב "טיפולי תחזוקה" אחת למספר שבועות או אפילו מידי שבוע למשך תקופה ארוכה.

נהוג לומר שעל כל שנת מחלה יש לצפות לחודש טיפול. ישנם מספר גורמים המשפיעים על הזמן הדרוש לטיפול, ביניהם ניתן למנות את חומרת המחלה, ואת היענות המטופל - בהרבה מצבים מטפלים ברפואה סינית יציעו שינויים בתזונה ובאורח החיים, כך שהרבה תלוי במטופל עצמו, וכן גורמים נוספים.

האם הדיקור כואב?

מחטי דיקור הן מעט עבות יותר משערה, והחדרתן כמעט ואינה כואבת, לעיתים מורגשת כעקיצת יתוש או כתחושה דומה.

בנקודות מסוימות הדיקור כמעט ולא מורגש, בעוד שבאחרות תתכן תחושה של זרם חשמלי, נימול, גירוד, כובד, או חום מקומי. יתכן והתחושה תמשיך עוד זמן מה לאחר הטיפול.

מהו דיקור סיני?

דיקור סיני הינה אחת משיטות הטיפול של הרפואה הסינית המסורתית (Traditional Chinese Medicine). בשיטה זו מחטים דקות מוחדרות לנקודות מסוימות בגוף שנמצאו כיעילות בטיפול של מצבי חולי שונים. שילוב הנקודות מותאם אישית לכל מטופל. במהלך שלושת העשורים האחרונים נערכו מחקרים אשר אוששו את קיומן ומיקומן של נקודות הדיקור על ידי שימוש באמצעים אלקטרומגנטיים.

טיפול בדיקור סיני ניתן בדרך כלל פעם בשבוע. במקרים חמורים לעיתים מומלץ להגיע לטיפול פעמיים בשבוע (בסין מקובל להגיע כל יומיים לטיפול בדיקור).

ניתן לקרוא עוד על דיקור סיני במאמרים "דיקור סיני", "דיקור סיני - איך זה עובד", ובמאמרים נוספים באתר
לפרטים נוספים צרו קשר

רפואה מערבית או משלימה

טרנד הרפואה המשלימה והטיפולים האלטרנטיביים השתלט זה מכבר על הארץ וסחף אנשים רבים בסערה. אנשים רבים תוהים לעתים קרובות האם כדאי להם לפנות אל רופא המשפחה שלהם או אל המרפא האלטרנטיבי כאשר הם חשים ברע והבלבול בין שני התחומים רב ביותר. הכנו עבורכם רשימה של שאלות פופולאריות על מנת לעשות מעט סדר בבלגן.

מה ההבדל המרכזי בין רפואה משלימה לרפואה מערבית?
באופן עקרוני שני התחומים משיקים זה לזה. ישנם לא מעט רופאים מומלצים ואף רופאים מומחים מתחום הרפואה המערבית שמאמינים בלב שלם כי טיפול משלים יכול לעשות חסד גדול עם המטופלים שלהם ולהפך. חשוב לזכור - "רפואה משלימה" היא ההגדרה של הרפואה המערבית/קונוונציונאלית לכל מה שהוא לא רפואה מערבית/קונוונציונאלית (מבחינת טכניקות אבחון או טיפול(.

לאורך השנים טכניקות הנחשבות היום לרפואה משלימה היו חלק אינטגרלי מהרפואה המערבית, ואף להפך – טכניקות הנחשבות היום לחלק מהרפואה המערבית היו מוגדרות כרפואה משלימה בזמנים שונים בעבר.
הרפואה המערבית דהיום שואפת להיות רפואה מבוססת ראיות (Evidence-based medicine), אף שבפועל חלק לא מבוטל מהרפואה אינו באמת כזה. יחד עם זאת, זוהי השאיפה, ולכן מחקרים רבים מבוצעים על שיטות שונות ברפואה המשלימה בכלל, והרפואה הסינית בפרט, על מנת לקרב שיטות אלו אל העולם המוגדר כרפואה מערבית. באופן טבעי, ברפואה הסינית אין חברה מסחרית אשר תפיק ממחקרים אלו רווח כלכלי, ולכן המחקרים שמתבצעים הינם בהיקפים קטנים יחסית ולא תמיד באיכות המחקרית המקובלת.

מהו בדיוק טיפול הוליסטי?

הגישה ההוליסטית רואה באדם מכלול של רגשות, אירועים, רגישויות וחוויות. אי לכך, במידה ואדם ניגש למטפל מתחום הרפואה המשלימה שמתאפיינת בגישה הוליסטית, לרוב המטפל ישאל אותו שאלות בנוגע לאורח חייו, בנוגע לתחומי העניין שלו, הפחדים שלו, מיחושים אחרים שהוא סובל מהם ועוד. הרפואה המערבית אינה מתבססת על הגישה ההוליסטית ולפיכך ישנן התמחויות ותתי התמחויות ספציפיות ביותר כאשר נקודות ההשקה ביניהן מקריות בהחלט. ראיה לכך ניתן לראות למשל במקרים בהם אדם מגיע לרופא מומחה לכף היד ואינו נשאל דבר ולא חצי דבר על מצב הברכיים שלו או על מצב הרוח שלו למשל וזאת שוב, בניגוד לטכניקות הטיפול ששייכות לתחום הרפואה המשלימה.

באיזו שיטה מומלץ לבחור במקרים השונים?

קצרה היריעה מלהכיל את כל המצבים השונים ואת דרכי הטיפול המומלצות בהם. באופן עקרוני ועל כך מסכימים גם מטפלים מתחום הרפואה המשלימה, בכל הנוגע לאבחון ולמתן דיאגנוזה, הרפואה המערבית לוקחת את המקום הראשון. הציוד האלקטרוני והסורקים האלקטרומגנטיים מסוגלים לנתח כל מצב גופני שהוא ולהעניק למטפל תמונת מצב בהירה בנוגע לבריאותו של המטופל. עם זאת, אין שום מניעה מלגשת במקביל גם למרפא מתחום הרפואה המשלימה וגם לרופא המשפחה כי לעתים נדירות בלבד הטיפולים השונים יתנגשו זה בזה.

WhatsApp
היי, ניתן להשיג אותי גם בווטסאפ, הקליקו מטה על הכפתור